Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Από 6 Μαΐου θα εκδικάζονται υποθέσεις στα Δ.Δ. - ενημερωμένο

Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και καλά!

Όπως ήδη γνωρίζετε δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ B΄ 1588/25.04.2020, με το οποίο παρατείνεται η επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.4.2020 έως και 15.5.2020, επανέρχονται όμως σε λειτουργία κάποιες διαδικασίες, όπως η εκδίκαση υποθέσεων (ακυρωτικές και ουσίας) στο ΣτΕ και στα  Διοικητικά Δικαστήρια (άρθρο 2ο της ΚΥΑ).
Επειδή, "Και στις δύο αποφάσεις αναφέρεται ρητά η τήρηση των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων, όπως τα έχουν ορίσει οι αρμόδιες επιτροπές των ειδικών του Υπουργείου Υγείας , δηλαδή : α) σύσταση για χρήση μάσκας, β) διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, γ) απόσταση μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρου και δ) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ." .... η Ομοσπονδία μας καλεί "τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων από το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου 2020 και καθημερινά, όλες τις εργάσιμες ημέρες, να ελέγχουν και να καταγράφουν σε όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες της περιφέρειας τους την τήρηση των αναφερομένων στις Κ.Υ.Α. προληπτικών προστατευτικών μέτρων, καθώς και εάν υπάρχει πρόβλεψη και τρόπος ελέγχου των εισερχομένων μέσα στα Δικαστικά κτήρια" και "όπου υφίσταται παραβίαση, ελλιπής τήρηση ή μη τήρηση των προστατευτικών μέτρων, θα πρέπει να γίνεται από τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων Συλλόγων, ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ προς το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε., προκειμένου «να λάβουμε τα μέτρα μας»"

Επίσης, η ΟΔΥΕ προτείνει να κάνουμε έγγραφο με το οποίο να αιτούμαστε τη θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στις Δικαστικές Υπηρεσίες από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο ήταν και δική μας πρόταση, οπότε το ετοιμάζουμε να το αποστείλουμε αύριο.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι με τα 100 ευρώ που πιστώθηκαν στο ταμείο του Συλλόγου μας από την ΟΔΥΕ αγοράσαμε 27 απολυμαντικά (70% αλκοόλη) των 500 mlκαθώς και ότι έχουμε ήδη προβεί σε έρευνα αγοράς για υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες για το σύνολο των συναδέλφων, αλλά αναμένουμε το ΔΣ της ΟΔΥΕ την προσεχή Τετάρτη, μήπως προμηθευτούν μαζικά μάσκες για όλες κι όλους τους δικαστ. υπαλλήλους. 

Τέλος, αναδημοσιεύουμε -προς ενημέρωσή σας- το σημερινό δελτίο τύπου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών:
Αθήνα, 27.4.2020
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δ1α/ΓΠ.οικ.26804 ΚΥΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Για μία ακόμα φορά μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Οι διατάξεις της Δ1α/ΓΠ.οικ.26804 ΚΥΑ ‘‘Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.4.2020 έως και 15.5.2020’’ (ΦΕΚ 1588 Β΄/25.4.2020) με τις οποίες ορίζεται ότι από 6 Μαΐου θα εκδικάζονται οι υποθέσεις (ακυρωτικές και ουσίας) για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989 ή στην παρ. 2 του άρθρου 133 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας κατά περίπτωση, οι δε λοιπές υποθέσεις θα αναβάλλονται από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Τούτο διότι στις έδρες των ακροατηρίων των διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας δεν μπορεί, λόγω ανεπάρκειας χώρου, να τηρηθεί η υγειονομική απαίτηση της τήρησης απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων (δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων) 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστο. Εξάλλου, αμφιβάλλουμε εάν είναι εφικτό να τηρηθεί και στο ακροατήριο η υγειονομική απαίτηση της φυσικής παρουσίας ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ., καθόσον πολλοί δικηγόροι αναμένεται να παραστούν για να ενημερωθούν για την ημερομηνία αναβολής της υπόθεσής τους. Εξίσου προβληματικός αναμένεται να είναι και ο συγχρωτισμός δικηγόρων στα μικρά γραφεία των Γραμματειών ενόψει της κατάθεσης δηλώσεων. Συνεπώς θεωρούμε ότι οι ανωτέρω διατάξεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και ζητάμε άμεσα την ανάκλησή τους. Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρούσε τη στοιχειώδη ηθική υποχρέωσή του να συμβουλευτεί την Ένωση Διοικητικών Δικαστών σχετικά θα ενημερωνόταν αναλυτικά για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΝΙΩΤΗ              ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΪΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ ΔΔ             ΕΦΕΤΗΣ ΔΔ


Θα είμαστε σε επικοινωνία...
Η Πρόεδρος του Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

Αμάντα Ταξιάρχου

- - - -
  • Δείτε στην Εφημερίδα των Συντακτών ανακοίνωση των Διοικητικών Δικαστών:


  • Παρακαλούμε ενημερωθείτε από τις ανακοινώσεις των Διοικήσεων στις επίσημες ιστοσελίδες του Διοικ. Εφετείου και Διοικ. Πρωτοδικείου Αθήνας:


  • Με γενικό πρωτόκολλο της 28-4-2020 εστάλη έγγραφο που συνυπογράφεται από τους Προέδρους των 3/μελών Συμβουλίων Δ/σης των 2 Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας (κ. Σταύρο Αναστασόπουλο και κ. Νικόλαο Πανταζή) προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με το οποίο αιτούνται προσωπικό για θερμομέτρηση των εισερχομένων στις εισόδους των Δικαστηρίων.
  • Βλ. και ευχαριστήριο της ΟΔΥΕ, καθώς το μέτρο της θερμομέτρησης εφαρμόζεται ήδη στην Ευελπίδων http://www.odye.gr/pdf/30042020.ar.prot160.pdf
  • Η Ομοσπονδία μας (ΟΔΥΕ) αποφάσισε στο ΔΣ της 29-4-2020 την αγορά 12.000 υφασμάτινων επαναχρησιμοποιούμενων μασκών (δηλ. 2 τεμάχια/εργαζόμενο-εργαζόμενη) που θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα!
  • Βλ. στο ιστολόγιο της ΟΔΥΕ http://www.odye.gr/pdf/29042020.ar.prot.158.pdf
  • Νέα Εγκύκλιος "Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού"

    https://sdydda.blogspot.com/2020/05/blog-post.html


1 σχόλιο:

  1. Αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΟΔΥΕ και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης
    http://www.odye.gr/syllogoi/PEYGDD.28042020.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή