Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

κληρώσεις δικαστ.αντιπροσώπων 17-6-12



Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι.

Ονομάζομαι Δημήτρης Παπαγιαννίδης και δουλεύω στο Τμήμα Πληροφορικής του Αρείου Πάγου.

Επειδή δεχθήκαμε πολλές διαμαρτυρίες για τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων και για το «μπάχαλο» που (κακώς) θεωρείται ότι έγινε, να σας δώσω μερικές απαντήσεις.

Καταρχήν δεν χωράνε όλοι. Είχαμε 37.000 αιτήσεις για 22.600 θέσεις. Ακόμα περισσότερο, ζητήθηκε μείωση του κόστους οδοιπορικών και διορισμών και αυτό να επιτευχθεί διορίζοντας με βάση την εντοπιότητα και την μείωση των αναπληρωματικών. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι και δικηγόροι από τους πολυπληθείς συλλόγους (Αθηνών και Θεσ/κης κυρίως) θα έμεναν κατά μεγαλύτερο ποσοστό αδιόριστοι σε σχέση με τους συναδέλφους και δικηγόρους των υπόλοιπων συλλόγων, όπως και έγινε.

Μειωθήκαν οι αναπληρωματικοί κατά 1000 στο σύνολο (μείωση κόστους περίπου 350-400.000 ευρώ) και έγινε διορισμός σε δύο στάδια, κρατώντας την ισοκατανομή των δικηγορικών συλλόγων στο 80% των αιτήσεων προτίμησης. Κατόπιν των παραπάνω διορίστηκαν 17.700 (έναντι 12.000 χωρίς την πρόταξη της εντοπιότητας) δικαστικοί αντιπρόσωποι στον νομό τους, με μείωση κόστους περίπου 500.000 ευρώ (μέσος όρος 100 ευρώ οδοιπορικά). Στις προηγούμενες εκλογές πήγαν εκτός νομού περίπου 10.000 άτομα, τα οποία τώρα μειώθηκαν στο μισό.

Να θυμίσω στα γρήγορα τον τρόπο κλήρωσης: Όλοι παίρνουν ένα μοναδικό τυχαίο αριθμό στην αρχή της διαδικασίας και μετά τρέχουν ένα ή περισσότερα «πακέτα» διορισμών με διάφορες παραμέτρους. Όποιος είναι πιο ψηλά στην κλήρωση έχει και πιο πολλές πιθανότητες (με βάση τα ποσοστά κατηγοριών και ισοκατανομή κλπ) να διοριστεί, και φυσικά αν η αίτησή του δεν τον αποκλείει για οποιοδήποτε λόγο από τον διορισμό του (πχ προτίμηση μόνο σε συγκεκριμένο δήμο που έχει ήδη κλείσει από αυτούς που προηγούνται) .

Το πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί, και δεδομένου ότι το θέμα για μείωση του κόστους τέθηκε αρκετά μετά την λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων και αφού η καταχώρηση είχε γίνει, ήταν το εξής:

Αν θα προηγούνταν αυτοί που είχαν πραγματικά αίτηση για τον τόπο τους, θα ήταν άδικο για κάποιον που κληρώθηκε στις πρώτες θέσεις και δεν είχε αίτηση για τον τόπο του. Στην ουσία θα έμενε το πιθανότερο αδιόριστος χωρίς να γνώριζε ότι θα προτιμηθούν οι έχοντες αίτηση στον τόπο τους την στιγμή που υπέβαλλε την αίτηση.

Προτιμήθηκε να ακολουθηθεί πιστά η σειρά κλήρωσης. Όποιος είχε αίτηση για τον τόπο του και ανάλογα με την σειρά του, κρίθηκε η αίτησή του για να ικανοποιηθεί. Όποιος είχε άλλη αίτηση (εκτός νομού) διορίστηκε σε τυχαίο τμήμα του νομού που υπηρετεί. Έτσι δεν άλλαξε η λογική του διορισμού που είναι: αν ο λαχνός σου «κέρδισε», τότε θα διοριστείς. Υπήρξε αλλαγή του τόπου διορισμού για 4.100 (στα 17.700) άτομα που διορίστηκαν στον νομό που υπηρετούν ενώ είχαν κάνει αίτηση εκτός νομού. Αυτή είναι η έννοια της εντοπιότητας, αυτό σημαίνει διορίζομαι όπου ασκώ τα καθήκοντά μου. Αν κάποιος βλέπει πρόβλημα σε αυτό, να θυμίσω ότι αν ζητάς να πας εκτός του νομού σου για να κάνεις εκλογές, τότε μπορείς να κάνεις εκλογές και στον νομό που υπηρετείς, στο μέρος δηλαδή που μένεις και εργάζεσαι και δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη μετακίνηση.

Στο δεύτερο στάδιο, και αφού υπολείπονταν 5.000 περίπου κενές θέσεις σε όλη την χώρα, συνεχίστηκε η διαδικασία των διορισμών σύμφωνα με την παραπάνω σειρά κλήρωσης του κάθε υποψηφίου και εξετάζοντας την αίτηση του. Διορίστηκαν 2.100 στην προτίμησή τους και 2.800 εκτός προτίμησης με το «οπουδήποτε στη χώρα». Να θυμίσω ότι οι μονοεδρικές που καλύφθηκαν κατά κύριο λόγο σε αυτό το στάδιο (και που δεν έχουμε αιτήσεις προτίμησης) είναι περίπου 900 τμήματα.

Στην ουσία, το «μπάχαλο» που αναφέρεται είναι:
- οι 6000 αδιόριστοι δικηγόροι Αθηνών από 12.000 αιτήσεις, που έτσι και αλλιώς δεν χώραγαν. Αν δεν ήταν η ισοκατανομή στο 80% τότε θα έμεναν άλλοι 1000 Αθηναίοι εκτός και αντίστοιχα Θεσσαλονικείς και Πειραιώτες. Δυστυχώς δεν εξηγείται πιο απλά ότι το 50% των Δικ. Αθηνών δεν διορίζεται και ότι η πιθανότητα να μην διοριστείς 2 φορές συνεχόμενα αν είσαι μέλος του ΔΣΑ, είναι 25%, δηλαδή 3.000 άτομα (όπως είναι και 25% η πιθανότητα να διοριστείς 2 φορές συνεχόμενα). Οι αιτήσεις προτίμησης των δικηγόρων είναι 28.000 και ακόμα και αν κανένας από τις άλλες κατηγορίες (ασκούμενοι δικηγόροι, δικαστές, συμβ/φοι, υπάλληλοι κλπ) δεν διοριζόταν, θα υπήρχαν και πάλι 5.500 δικηγόροι αδιόριστοι.
- Οι 500 συνάδελφοι που έμειναν αδιόριστοι (που πάλι έτσι κι αλλιώς δεν χώραγαν με το ποσοστό) και που οι μισοί σχεδόν ήταν από την Αττική (γιατί υπερκαλύπτονται τα τμήματα του νομού Αττικής ενώ η επαρχία πάντα υπολείπεται). Οι μισοί διορισμένοι Αθηναίοι πήγαν εκτός Αττικής και μάλιστα καλύπτουν και πολύ μακρινούς νομούς όπως και μεγάλο ποσοστό των μονοεδρικών. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
- Οι 4.100 που διορίστηκαν στον νομό τους με αίτηση εκτός νομού και που στην ουσία είναι αυτοί που κάνουν την οικονομία του μισού εκατομμυρίου ευρώ, και
- κάποιες περιπτώσεις που κάποιος είχε κάνει αίτηση εκτός νομού και επειδή κληρώθηκε από τους πρώτους μπήκε στον νομό του, ενώ κάποιος μετέπειτα στην λίστα με αίτηση στον νομό του και το «οπουδήποτε στην χώρα» μπήκε στην περιφέρεια που δήλωσε ο πρώτος και στην ουσία ζητάνε αμοιβαία ανταλλαγή. Ο πρώτος δεν πρέπει να ξεχνά ότι αν δεν είχε πάει στο νομό του, μάλλον θα ήταν αδιόριστος, και ο δεύτερος ότι μπήκε στη σειρά του με το «οπουδήποτε στη» χώρα όπως ζήταγε.

Συγχωρήστε με, αλλά εγώ με τα παραπάνω δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Είναι απόλυτα αναμενόμενα και απόλυτα κατανοητά σε κάποιον που δεν βλέπει μόνο τι έκαναν οι 10 γνωστοί του αλλά τι έγινε με το σύνολο των διορισμών.
Πρόβλημα θα ήταν να είχαμε 10.000 διορισμούς εκτός νομών και εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης και της δηλούμενης έλλειψης χρημάτων να παίξει το σενάριο «οι διατακτικές θα πληρωθούν σε 6 μήνες, εσείς που πάτε εκτός νομού χρηματοδοτήστε τις εκλογές από την τσέπη σας για οδοιπορικά και διαμονή».

Στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Βόλου, Λάρισας. Ηρακλείου διορίστηκαν μόνο ή σχεδόν μόνο ντόπιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενώ στους υπόλοιπους νομούς η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών αντιπροσώπων υπηρετούν στον ίδιο νομό (εκτός από τις περιφέρειες που έχουν ελάχιστους υπηρετούντες και αναγκαστικά καλύπτονται από πολυπληθείς συλλόγους άλλων νομών).

Αυτό που πάλι θα τονίσω είναι ότι κανείς δεν έχασε την «τύχη του» με την αλλαγή που έγινε με τη συνθήκη της εντοπιότητας, απλά 4.100 άτομα διορίστηκαν στον νομό τους, αντί να κριθεί η αίτησή τους στο δεύτερο στάδιο που πολλές θέσεις είχαν καλυφθεί με την εντοπιότητα και κινδύνευαν να μείνουν αδιόριστοι.

Καταλαβαίνω απόλυτα την πικρία κάποιου που δεν διορίστηκε, κάποιου που του χάλασαν τα σχέδια του και διορίστηκε στον νομό του αντί για το ταξίδι που υπολόγιζε. Καταλαβαίνω επίσης ότι είναι αδύνατον να περιγράψουμε κατανοητά και επ΄ ακριβώς την πολυπλοκότητα της «εξίσωσης» που έχουμε να λύσουμε – που στην ουσία είναι άλυτη, γιατί ακόμα και ένας να μείνει αδιόριστος θα παραπονεθεί για «μέσον», για «διορισμούς από το παράθυρο», για αδικία, για λάθος στο πρόγραμμα, για ανίκανο κράτος, για το «τίποτα δεν δουλεύει σωστά», για «μπάχαλο».

Αλλά θέλω να καταλάβετε και την δική μου πικρία όταν είμαι ακόμα και μέχρι τις 5 το πρωί κάθε μέρα στο γραφείο για τους προηγούμενους 2 μήνες, ψάχνοντας τον τρόπο ικανοποίησης του δικαιότερου και οικονομικότερου σεναρίου και όχι του ευκολότερου. Την ίδια πικρία που έχουν οι συνάδελφοι του Αρείου Πάγου (που και κάποιοι από αυτούς έμειναν αδιόριστοι) όταν προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι και τυπικοί με όλους. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Στο τέλος της ημέρας ο Άρειος Πάγος πρέπει να έχει 20.500 τακτικούς στα τμήματα να κάνουν εκλογές, 2100 αναπληρωματικούς που καλύπτουν τα 80-100 προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός, για αυτόν δουλέψαμε με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι έστω κάτι «δουλεύει καλά σε αυτό κράτος».

Τώρα αν θα μου πείτε ότι η οικονομία του περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ που κάναμε την βλέπετε (επί 37 φορές, γιατί αν θυμάμαι καλά, 37 εκατομμύρια πήραν) στις διαφημίσεις των κομμάτων στην τηλεόραση, τότε ναι, έχετε δίκιο. Εγώ απλά δεν το σκέφτομαι, γιατί θα πάθω εγκεφαλικό.

ΥΓ. Τα παραπάνω είναι δικές μου σκέψεις, απόψεις και παρατηρήσεις. Δεν είναι ούτε απόψεις του Αρείου Πάγου, ούτε των δικαστών, ούτε απόψεις οποιουδήποτε συναδέλφου μου (εκτός από την «πικρία» που φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συμφωνούν). Οι κληρώσεις για επιστροφές θα γίνουν από Δευτέρα, και πραγματικά σας λέω ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος. Ατελείωτες δοκιμές θα γίνουν στην ολονυχτία Κυριακής-Δευτέρας και θα αποφασιστεί το καλύτερο για τις εκλογές (η μέγιστη δυνατή αποδοχή των διορισμών) και η μεγαλύτερη δυνατή οικονομία σε έξοδα. Άλλη μια άλυτη εξίσωση δηλαδή, την οποία οι 15.000 αδιόριστοι, οι δυσαρεστημένοι και οι κακόπιστοι θα αντιμετωπίσουν σαν «μπάχαλο».
Ας είναι.

Καλή συνέχεια σε όλους.

Ευχαριστώ πολύ,

Δημήτρης Παπαγιαννίδης
Τμήμα Πληροφορικής Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου