Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΔΥΔΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΔΕΑ 27-3-13


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
(Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.)
Λ. Ριανκούρ 85-87, Αθήνα
                                                                                                              Αθήνα, 26-3-2013
                                                                                                              Αρ. Πρωτ. 14
 
                                   Προς:   Την Εφέτη Δ.Δ., Μέλος του 3/μελούς Συμβουλίου Δ/νσης του ΔΕΑ
                                               και Εισηγήτρια στην Ολομέλεια των Δικαστών του ΔΕΑ της 27ης-3-2013
                                                                                                     κα. Ελένη Παπαδημητρίου

                                        Κοιν.: 1) Ολομέλεια Δικαστών ΔΕΑ της 27ης Μαρτίου 2013
                                               2) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


                    Ενόψει της σημερινής Ολομέλειας των Δικαστών του Διοικ. Εφετείου, θα θέλαμε να εκθέσουμε από την πλευρά της Γραμματείας τις διαπιστώσεις μας και να υποβάλουμε προτάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου.

                  Καταρχάς, συμφωνούμε με την προτεινόμενη δημιουργία 2 νέων Τμημάτων Συνεδριάσεων (1 Ακυρωτικό και 1 Ουσίας), καθώς ο όγκος των εισερχόμενων υποθέσεων, οι συνθέσεις (Μονομελές από τον Μάιο του 2013) και τα νέα αντικείμενα πληθαίνουν. Πρέπει να ληφθεί, ωστόσο, υπόψη η πίεση που υφίστανται οι Γραμματείες, ακριβώς εξαιτίας του όγκου των υποθέσεων και των ασθματικών προθεσμιών (περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων, αναστολές κ.λπ.). Η αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της Γραμματείας ελλοχεύει κινδύνους για την ποιότητα και την απόδοσή μας, γι΄ αυτό και προτείνουμε τα εξής:

1)                    ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΝΕΟΥ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Σε περίπτωση μείωσης του όγκου των ασφαλιστικών υποθέσεων που θα εξετάζει το νέο ακυρωτικό Τμήμα και παράλληλης αύξησης του όγκου -κατά διαστήματα- που εξετάζουν άλλα ακυρωτικά Τμήματα, να κατοχυρώνεται ευελιξία στα αντικείμενα που θα εξετάζονται στο νέο Τμήμα (εμπρόθεσμη διαχείριση). Άλλωστε, όλα τα ακυρωτικά Τμήματα δέχονται από 1η Μαρτίου 2013 και ασφαλιστικά μέτρα.

2)                    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, εκτός όσων προβλέπονται από το νόμο (καταθέσεις). Το ίδιο άλλωστε ισχύει και στο ΣτΕ (βλ. άρθρα 51-54 του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας).

3)                    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Από το 2008 εκκρεμεί η διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών στατιστικών, από τη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία θα ελαφρύνει πολύ όλα τα Τμήματα ΔΕΑ που χειρίζονται στατιστικά δεδομένα.

4)                    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ: Καταλυτική για την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου θα ήταν η ενημέρωση -ανά διαστήματα- από καθ΄ύλην αρμόδιους Δικαστές για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και αφορούν τις Γραμματείες (π.χ. νόμοι, επιτροπές, μεταβολές αρμοδιοτήτων της Διοίκησης κ.λπ.), καθώς μάλιστα δεν υπάρχει Πρόεδρος Υπηρεσίας στο Δικαστήριο.  

5)                    ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Ακόμη κι αν κάποιες συγχωνεύσεις τμημάτων δε γίνουν άμεσα, η ανάγκη αυτή θα προκύψει σύντομα, λόγω της κατάστασης (συνταξιοδότηση υπαλλήλων, κατάργηση κλάδων, αλλαγές αντικειμένων, μηχανοργάνωση…). Το Λογιστήριο λ.χ. θα μπορούσε να συγχωνευτεί με το Τμήμα Προσωπικού. Επίσης, το Τμήμα Μηχανοργανωμένης Καθαρογραφής θα μπορούσε να συγχωνευτεί με το Τμήμα Μεθόδων Οργάνωσης κ΄ Πληροφορικής ή/και με το Τμήμα Νομικής κ΄ Νομολογιακής Τεκμηρίωσης.

6)                    ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ 2 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ (ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΥ) ΤΟΥ ΔΕΑ: Η στέγαση και λειτουργία 14 τμημάτων γραμματείας, των Καταθέσεων καθώς και γραφείων Προέδρων σε έναν μόλις όροφο (τον 3ο όροφο του Πρωτοδικείου) είναι πολύ επιβαρυντική για το Ακυρωτικό. Δεδομένης της μεγάλης κίνησης που δέχονται τα Ακυρωτικά Τμήματα, εφόσον δικάζουν σε α΄ βαθμό, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η χωροταξική διάταξη, για τη βελτίωση αφενός της καθημερινής συνεργασίας των γραμματέων μεταξύ μας και αφετέρου της ποιότητας εξυπηρέτησης Δικαστών και διαδίκων. Παρόλο που αυτή η παράμετρος δεν άπτεται απευθείας του Εσωτερικού Κανονισμού, είναι ωστόσο πολύ σημαντική για την απρόσκοπτη λειτουργία της Γραμματείας, ενόψει και της επικείμενης  συνταξιοδότησης αρκετών υπαλλήλων κατά το τρέχον έτος. Έχοντας επίγνωση των ζητημάτων που θα ανέκυπταν (ως προς την εποπτεία λ.χ. από τον Προϊστάμενο των ακυρωτικών τμημάτων ή ως προς τη συνεργασία με το τμήμα καταθέσεων και ενδίκων μέσων του ακυρωτικού σχηματισμού κ.λπ.), θα προτείναμε, για αρχή, τη λειτουργία τριών (3) συναφών ακυρωτικών τμημάτων (π.χ. ασφαλιστικά ή πολεοδομικά ή στρατιωτικά) στο κτήριο του Εφετείου.     

                                                                    Για το Δ.Σ. του Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

                                    Η Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας
                                    Ιωάννα Κατσούλα                                             Φωτεινή Ροζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου