Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Εκδηλώσεις για την 25η Νοέμβρη "Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών"

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

(Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.)


Αγαπητές συναδέλφισσες, συνεργάτιδες, φίλες,

Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες, φίλοι,


Σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να παρακολουθήσετε τις ακόλουθες διαδικτυακές εκδηλώσεις, ενόψει της φετινής 25ης Νοέμβρη, "Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών":

1«Γυναικοκτονία: από το δρόμο ως το νόμο»τη Δευτέρα 23/11/2020, ώρα 19:00΄. Συνδιοργανώνουν το Κέντρο Διοτίμα και η Εφημερίδα των Συντακτών.

2. "Η βία κατά των γυναικών. Μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε", την Τρίτη 24 Νοέμβρη και ώρα 18:00', Γραμματεία του Τομέα Ισότητας του ΚΙΝΑΛ. Το  λινκ με το event στο Facebook:https://bit.ly/3kRnmoU

3. "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ - ΔΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ", την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, 19:00΄-20:30΄, από την Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Η εκδήλωση θα προβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/Zqi0nKdz5M8

4. "ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ. Η ορατότητα των ΦΟΝΩΝ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ", την Τετάρτη 25 Νοέμβρη και ώρες 18:30'-20:30΄, από το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης: https://www.facebook.com/syrizathessalonikis/ και left.gr

Επειδή, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες διαδικτυακές εκδηλώσεις, από τη Συνέλευση 8 Μάρτη ή από τη Διεθνή Αμνηστία, για παράδειγμα, το ιστολόγιο θα ενημερώνεται... Αλλά και οποιαδήποτε/ οποιοσδήποτε από εσάς, μπορεί στα σχόλια να αναρτήσει το σύνδεσμο από κάποια ενδιαφέρουσα εκδήλωση ή σχετικό άρθρο...

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και πολλές ευχές για Υγεία και Δύναμη,
Το ΔΣ του Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

Εδώ όλες οι εισηγήσεις:
https://diotima.org.gr/oi-eisigiseis-apo-tin-ekdilosi-gynaikoktonia/



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ
https://youtu.be/Zqi0nKdz5M8


Ni una menos!



https://sdydda.blogspot.com/2019/11/25.html
Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.  8 Μάρτη 2020, προ καραντίνας...


25η Νοέμβρη 2020  ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ - ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ

Στην εποχή του κορωνοϊού γυναίκες είναι παρούσες στην πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία, στα supermarket, στην καθαριότητα. Τις χαιρετίζουμε με σεβασμό για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Στην εποχή του κορωνοϊού έχουν επίσης μία διαφορετική «παρουσία», με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, μια «πανδημία παλιά, της βίας κατά των γυναικών και μέσα σ’ αυτήν την πανδημία του κορονοϊού».

Με τραγικό τρόπο έρχεται, δυστυχώς, η επαναβεβαίωση της πανδημίας των γυναικοκτονιών με την χθεσινή γυναικοκτονία στην Μάνη. Η πατριαρχία σκοτώνει γιατί είναι γυναίκες και  θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα που θεωρεί τις γυναίκες ιδιοκτησία του.

Στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας κατά 20% και  κατά περίπου 30% σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Ποσοστά που αποτυπώνουν το τεράστιο πρόβλημα που επικρατεί στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της «Διανέοσις», το 40% των Ελληνίδων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ στο 63% των περιπτώσεων η παρενόχληση έχει λάβει χώρα αποκλειστικά ή/και στον χώρο εργασίας τους. Στις 21 Ιουνίου 2019 ψηφίστηκε η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, ενός φαινομένου που πλήττει - κατά κύριο λόγο - γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Η κυβέρνηση οφείλει να  κυρώσει  την σύμβαση άμεσα.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει άμεσες έως και μακροχρόνιες επιπτώσεις, σωματικές, σεξουαλικές, νοητικές και ψυχικές,  και συχνά καταλήγει σε  γυναικοκτονία. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αφορούν  μόνο τις γυναίκες, αλλά και τις οικογένειές τους,  τα παιδιά τους κατά κύριο λόγο, την κοινότητα και την χώρα γενικά, ενώ τις περισσότερες φορές οι δράστες, παραμένουν ατιμώρητοι.

Η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στην ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και διαιωνίζεται από μια κουλτούρα ανοχής και άρνησης. Οι πολλές, μάλιστα, μορφές που έχει δυσχεραίνουν εντονότερα τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, καθιστώντας απαραίτητη την παροχή αυξημένης προστασίας και βοήθειας ως προς αυτήν, ιδίως την ώρα που σημειώνεται αύξηση της πιο αποτρόπαιης εκδοχής της: των γυναικοκτονιών.

Με τα σημάδια που άφησε η πρώτη καραντίνα τόσο στα κορμιά και τις ψυχές των θυμάτων, όσο και στη μνήμη  μας, η δεύτερη καραντίνα που βιώνουμε καθιστά απαραίτητη την αντίδραση όλων μας μπροστά σε ανάλογα φαινόμενα. Η γυναίκα-θύμα-επιβιώσασα χρειάζεται υποστήριξη για να «σπάσει τη σιωπή» της, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εσωτερική αποδοχή της κακοποίησής της που της γεννήθηκε από τη διαρκή υποτίμηση του εαυτού της. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία οφείλει «να σπάει τη σιωπή της» και να καταγγέλλει ανάλογα περιστατικά, για να μην «σοκάρεται» όταν γίνονται τίτλοι ειδήσεων στον Τύπο. Η σιωπή όλων μας θα πρέπει να μας σοκάρει…

Εξάλλου με τη σιωπή μας γινόμαστε όλοι/όλες συνένοχοι/ες στο «έγκλημα», αλλά και συμμέτοχοι/ες στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτών που θα επαναλάβουν κακοποιητικές συμπεριφορές είτε θύτη είτε θύματος. Αναφερόμαστε στα παιδιά που γίνονται είτε μάρτυρες είτε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία μεγαλώνουν με εικόνες βίας και μίσους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις διοχετεύουν μελλοντικά στην κοινωνία.

Από την θέση ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και «τα εν οίκω μη εν δήμω», προχωρήσαμε χιλιόμετρα, κάνοντας την βία κατά των γυναικών πολιτικό ζήτημα με τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, φτάνοντας στο σύνθημα «σπάστε την σιωπή».

Για να μπει ΤΕΛΟΣ στην βία κατά των γυναικών, έχουμε χιλιόμετρα να προχωρήσουμε ακόμα. Χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας και χρειάζεται να χτιστεί η κουλτούρα της ΚΑΜΙΑΣ ΑΝΟΧΗΣ. Χρειάζονται πολιτικές που θα στηρίζουν τις γυναίκες που ζουν αυτόν τον εφιάλτη κάθε μέρα μέσα στο σπίτι τους, που υποτίθεται είναι ο τόπος της ασφάλειάς τους και της ασφάλειας των παιδιών τους.

Αυτές τις ημέρες (παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών) επέλεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει κείμενο-σχέδιο νόμου για αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, που αφορούν την γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων, χωρίς την συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, χωρίς διάλογο με τις γυναικείες οργανώσεις. Η λογική που διαπερνά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο όνομα του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου θα αυξήσει και θα οξύνει τις συγκρούσεις και την βία ανάμεσα στα διαζευγμένα ζευγάρια που δεν μπορούν με ειρηνικό τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους και θα καταστήσει τα παιδιά εξιλαστήρια θύματα.

Η φετινή 25η Νοεμβρίου δεν μπορεί να αποτελέσει μια απλή ημέρα μνήμης και επετειακών αφιερωμάτων. Ας γίνει μέρα πραγματικής προσφοράς περισσότερης βοήθειας στις γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφή βίας. Εκείνες εκτός από τη σκέψη μας ζητούν ουσιαστική βοήθεια, με την κοινωνία να μιλά και να αντιδρά μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα και την Πολιτεία να τις βοηθά ουσιαστικά προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Τότε μόνο πραγματικά «καμία γυναίκα δεν θα είναι μόνη»…

 Για τον λόγο αυτό:

ΖΗΤΑΜΕ:

·   Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας. Να γίνει διάλογος με τις γυναικείες οργανώσεις.

·         Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων να αναλάβει την ευθύνη της.

 Η κυβέρνηση να προωθήσει:

·         Άμεσα την κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση, 2019 (αριθ. 190)

·    Την στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με ψυχολόγους και αστυνομικούς, που η αποκλειστική τους αρμοδιότητα, να είναι η  αστυνομική προανάκριση σε αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία και ο Εισαγγελέας να ενημερώνεται άμεσα.

  • Την ένταξη των θεμάτων ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση, στον προφορικό και έντυπο λόγο, στην καθημερινότητα.
  • Πολιτικές και προγράμματα ευαισθητοποίησης για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, που να συμπεριλαμβάνουν μικρά αγόρια, εφήβους και ενήλικες άντρες.

 

        25η Νοέμβρη 2020  ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ 

- ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ


- - - - - -

- - - - - - - - -
https://online.tainiothiki.gr/page/50-50-equality-in-cinema/
What will people say

* * * * * * * * * * * * * *

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920 

 

      

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 Νοεμβρίου 2020


Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα - 25 Νοεμβρίου και συνεχίζοντας σταθερά τον αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, σάς αποστέλλουμε συνημμένα την πρόσφατη Σύσταση προς υποστήριξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, CONF/PLE(2020)REC2. 

Η πρωτοβουλία μας να μεταφραστεί στα ελληνικά βασίστηκε στην αντίστοιχη κινητοποίηση της AFEM* της οποίας ο ΣΔΓ είναι μέλος) και πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα - Διάσκεψη των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κοινός μας στόχος: 

H μεγαλύτερη διάδοση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της 

 

Για το ΔΣ

  Η Πρόεδρος

    Ειρήνη Φερέτη

 

*Association des Femmes de l'Europe Méridionale

 

Τη μετάφραση επιμελήθηκε η Ραφαέλα Σκόνδρα, προπτυχιακή Φοιτήτρια ΔΕΠΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης στο ΣΔΓ.

                                             ΑΘΗΝΑ 106 80, ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΦΑ 60 – ΤΗΛ.: 210-36.26.460 – ΤΗΛ./FAX: 210-36.16.236  

E-mail: L.women-rights@otenet.gr 

www.leagueforwomenrights.gr 

  

Σύσταση προς υποστήριξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης 

Εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των INGOS στις 15 Οκτωβρίου 2020 

CONF/PLE(2020)REC2 

____________________________________________________________________________  

   

Gender Strategy for Equality, Council of Europe https://www.coe.int/en/web/genderequality/gender-equality-strategy 

 

- - - - - - 

«Έμφυλες Ανισότητες και Δικαιώματα των Γυναικών στη σημερινή Ελλάδα»

- - - - - - 

https://www.amnesty.gr/news/articles/article/23898/ellada-oi-katigories-enantia-stis-aktivistries-ton-gynaikeion
- - - - - - - - -

 https://tomov.gr/2020/11/30/pros-ypoyrgo-pro-po-aposyrte-tis-katigories/

- - - - - - - - 

8 Women Discuss: Patriarchy, Sexism, and Gender-Based Violence in Greek Society

https://www.youtube.com/watch?v=_SRPOM3qnLg&feature=emb_logo

- - - - - - - -

Άκουσέ την, πίστεψέ την.


# # # # # # # #

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ  

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920 

 

                                Ευγενία (Τζένη) Τσουμάνη - Σπέντζα 

                                                                                                       

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ), το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούν την αγαπημένη μας Τζένη και συμμετέχουν στη θλίψη των δικών της ανθρώπων. 

Η απουσία της είναι μια επώδυνη απώλεια για το Γυναικείο Κίνημα, για το ΣΔΓ, του οποίου υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, και για όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί της. 

Η Τζένη Τσουμάνη με το έργο της άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και  μια ισχυρή παρακαταθήκη για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς.  

Θα τη θυμόμαστε για την ευγένεια, τη μόρφωση, την ευθυκρισία, την ικανότητά της να επιχειρηματολογεί, πάντα ανοιχτή στον διάλογο, με σταθερή προσήλωση στον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα αλλά και για το σθένος της να διαφοροποιηθεί δημόσια από την κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα.  

Για την Τζένη, αυτό που πάντα διέκρινε το χαρακτήρα και το πνεύμα του ΣΔΓ είναι ότι «έβλεπε μπροστά με ανεξαρτησία, προσαρμοστικότητα, προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, εμπλοκή στα διεθνή δρώμενα, θεμελιωμένο λόγο, με φωτισμένες προσωπικότητες που στην μακρά ιστορία του πρόσφεραν τον εαυτό τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας». 

Στη μακρά ιστορία του ΣΔΓ και στον «Αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ!» η προσωπικότητα της Τζένης Τσουμάνη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση. 

Θα μας λείψει πολύ. 

Για το ΔΣ 

Η Πρόεδρος 

Ειρήνη Φερέτη 

                                                                                                       Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2020 

1. Ο Αγώνας της Γυναίκας, τιμητικό τεύχος 96, αφιέρωμα Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, 2018, σελ.132-133

 

ΑΘΗΝΑ 106 80, ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΦΑ 60 – ΤΗΛ.: 210-36.26.460 – ΤΗΛ./FAX: 210-36.16.236  

E-mail: L.women-rights@otenet.gr 

www.leagueforwomenrights.gr 

- - - - - - 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου