Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Προτάσεις ΣΔΥΔΔΑ στη Διαβούλευση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.)

Λ. Ριανκούρ 85-87, Αθήνα

                                                                                                                                                                              Αθήνα, 21-1-2021

                                           Αρ. Πρωτ.  2

 

ΠΡΟΣ:    κ. Υπουργό, κ. Υφυπουργό, κ. Γεν. Γραμματέα  Υπουργείου Δικαιοσύνης

                              κ. Εισηγητές της Νομοπαρασκευαστικής  Επιτροπής  του Κώδικα Δικ. Υπαλλήλων

Ηλεκτρονική ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ)

 

      Από ιδρύσεως του (2003) ο Σύλλογός μας, ένας τοπικός σύλλογος των Αθηνών, με 90 μέλη σήμερα, έχει –μεταξύ άλλων- 2 πάγιες θέσεις: 1) Ανεξαρτησία της Γραμματείας και 2) Εναρμόνιση με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Κι αυτό: α) Επειδή ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων λειτουργεί εδώ και χρόνια αποτελεσματικά, αφορά περίπου 700.000 δημοσίους υπαλλήλους κι έχει αντικειμενικά –κατά το δυνατόν-κριτήρια, και β) Για την αποφυγή/μείωση παθογενειών στο χώρο των Δικαστηρίων.

Με σεβασμό στην διακριτότητα των δικαστικών υπαλλήλων (ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης), όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, αλλά, συγχρόνως, προσβλέποντας στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, καταθέτουμε στη Διαβούλευση τις προτάσεις μας. Εν προκειμένω:

  • Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία και λειτουργία των 2 νέων κλάδων Δικαστικών Υπαλλήλων – Βοηθών Δικαστών, όπως εκφράστηκε και από την Ομοσπονδία μας [βλ. http://www.odye.gr/anak18122020-ar.prot.220.htm], αλλά και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων [βλ. https://ende.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%8e%ce%bd/]. Οι θέσεις που προβλέπονται άλλωστε στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας, θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες δικαστικούς υπαλλήλους.
  • Είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας τόσο στις προσλήψεις όσο και στα κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων/ Διευθυντών (άρθρα 143-144). Γι’ αυτό ακριβώς, μας είναι αδιανόητο τα απαραίτητα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα και οι αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών, προαπαιτούμενα για την πρόσληψή μας, να μην αξιοποιούνται ή/και να μοριοδοτούνται λιγότερο από ένα Σεμινάριο του ΕΚΔΔΑ (ως 100 μόρια) και –ιδίως- από μια δομημένη συνέντευξη (ως 200 μόρια)! Το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. έχει εξαιρετικά σεμινάρια, στα οποία επιθυμούσαμε κι επιθυμούμε να συμμετέχουμε, δεν είναι όμως πάνω από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Η επιμόρφωση συνεπικουρεί την μόρφωση και τα τυπικά προσόντα, δεν τα αντικαθιστά! Ούτε τα τυπικά προσόντα αποτελούν «πανάκεια» ούτε η «αρχαιότητα»: ο νέος Κώδικας πρέπει να ισορροπήσει στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αδιανόητη εξάλλου θεωρούμε την προτεινόμενη διάκριση-διαφορετική μοριοδότηση των πτυχίων της Νομικής ή των Οικονομικών. Με το σκεπτικό αυτό, γιατί όχι της Πληροφορικής λ.χ.; Τέλος, αφού οι φυσικοί μας Προϊστάμενοι είναι ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί και αφού έχουμε Δικαστικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, ποιος ο λόγος για γραπτές εξετάσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, μέσω άλλης ανεξάρτητης αρχής (ΑΣΕΠ); Οι υποθέσεις ΑΣΕΠ έρχονται προς επίλυση στα Διοικητικά Δικαστήρια.
  • Στο άρθρο 85, παρ. 9 «εκλόγιμοι είναι οι Δικ. Υπάλληλοι με τουλάχιστον 15 έτη υπηρεσίας», προτείνουμε την αντικατάσταση: «με τουλάχιστον 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας στα Δικαστήρια». Προτείνουμε άλλωστε προσθήκη ώστε «και οι Γραμματείς των Δικαστικών/Υπηρεσιακών Συμβουλίων να είναι αιρετοί –όπως και οι εκπρόσωποί μας- και η θητεία τους να διαρκεί όσο και του αντίστοιχου Συμβουλίου». Εναλλακτικά, να είναι κληρωτέοι ενώπιον της Υπηρεσιακής Συνέλευσης και πάλι η θητεία τους να διαρκεί όσο και του αντίστοιχου υπηρεσιακού Συμβουλίου.
  • Στο άρθρο 113, παρ. 1 προτείνουμε τη διαγραφή της πρώτης πρότασης  «ο δικαστικός υπάλληλος οφείλει να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια τόσο εντός όσο και εκτός της Υπηρεσίας και να έχει παράσταση ανάλογη της ιδιότητάς του», ως υποκειμενικής και προσβλητικής.
  • Προτείνουμε δύο προσθήκες στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων: 1) Ρητώς να προστατεύει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων, αλλά και δικηγόρων – διαδίκων και 2) Να δεσμεύεται για χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα.
  • Επιθυμούμε την αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στον ιδιωτικό τομέα και  την ένταξή μας στην κινητικότητα (έπειτα από δική μας αίτηση).
  • Αιτούμαστε την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της ποιότητας, ποσότητας και ιδιαιτερότητας της εργασίας μας με την επαναφορά του επιδόματος «ειδικών συνθηκών».

Τέλος, αν και δεν άπτεται άμεσα του προς ψήφιση Κώδικα, αλλά της εύρυθμης λειτουργίας των Δικαστηρίων και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, αιτούμαστε, μαζί με την Ομοσπονδία μας, την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς συναδέλφων, και τη δημιουργία κινήτρων για στελέχωση των υπηρεσιών και με συναδέλφους Πληροφορικής.

                                             Για  το ΔΣ του Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

    Η Πρόεδρος                                   Η Γεν. Γραμματέας

   Αμάντα Ταξιάρχου                        Φωτεινή Ροζή

2 σχόλια:

  1. Η διαβούλευση έκλεισε με 212 σχόλια, 62.000 λέξεις (!) για θεσμικά κυρίως, οικονομικά και πρακτικά θέματα... Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 212 σχόλια σε σύνολο 5000-6000 Δικαστικών Υπαλλήλων!!!! Ήταν πολύ φτωχός ο απολογισμός και συνάμα ο σχολιασμός και το ενδιαφέρον των συναδέλφων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή