Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

25η Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.                                                                                   Αθήνα, 25-11-2019
(sdydda.blogspot.gr)                                                                     Αρ. Πρωτ.  14

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
για την ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


ΠΡΟΣ:   Όλες τις συναδέλφισσες /όλους τους συναδέλφους
Ηλεκτρονική Κοινοποίηση:
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΔΙΚ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (odye.gr)
2. ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (edd.gr)
3. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ (dsa.gr)

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, καθώς και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας του ατόμου. Μπορεί να τελεστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (εργασία, μέσα μαζικής μεταφοράς…).
Διακρίνεται από άλλες μορφές βίας, καθώς: πηγάζει από την Πατριαρχία και «τρέφεται» από τη Φτώχεια.
Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους ορισμούς της έμφυλης βίας, οι  βασικοί τύποι της είναι τέσσερις: Σεξουαλική, Σωματική, Ψυχολογική και Οικονομική βία. Βέβαια, τα τοπικά και εθνικά νομικά συστήματα μπορούν να ορίζουν  διαφορετικά ή/και να έχουν κι άλλες νομικά αναγνωρισμένες μορφές έμφυλης βίας (Gender Based Violence).
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Λαμβάνει χώρα μέσα στην οικογένεια ή το νοικοκυριό. Πρόκειται για (λεκτική, ψυχολογική/συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική) κακοποίηση ή απειλή βίας, που ασκείται μεταξύ (πρώην ή νυν) συζύγων/συντρόφων/μερών του συμφώνου συμβίωσης, ή μεταξύ άλλων μελών μιας οικογένειας.
Στο ακρότατο όριο της μπορεί να οδηγήσει σε γυναικοκτονία. Η γυναικοκτονία/θηλυκτονία (femicide) συνιστά διακριτό αδίκημα που παλιότερα συγκαλύπτονταν πίσω από τον όρο «εγκλήματα  τιμής» και αργότερα από τον όρο «εγκλήματα πάθους».  Καταγράφηκε για πρώτη φορά ως όρος το 1976 από την εγκληματολόγο Diana Russel και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία, μετά το 1992, χάρη στο βιβλίο «Femicide: the politics of woman killing».
 Ένα άλλο ειδεχθές έγκλημα έμφυλης βίας είναι η εμπορία ανθρώπων (human trafficking). Μέσω απειλών, απαγωγών, εξαναγκασμού, αλλά και εξαπάτησης και κατάχρησης της ευάλωτης θέσης του άλλου προσώπου, εκατομμύρια γυναίκες -και παιδιά- στρατολογούνται, ξεριζώνονται από τις εστίες τους, κρατούνται έγκλειστοι/ες, διακινούνται, με μοναδικό σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση. 
Η έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται αυστηρότατα από την ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα (2018), αποτυπώνονται πλέον με συστηματοποιημένο τρόπο και ποινικοποιούνται μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που ως τώρα δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες (stalking, οικονομική βία, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, εξαναγκαστικός γάμος).
- Περιηγήσου: diotima.org.gr  και kethi.gr
- Δες: On the basis of sex (2018)
-Άκου: Αντρονίκη, Μάρθα Φριντζήλα
- Διάβασε: Αθέατη Βία. Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει, Σουλή Στεφανία

- Δράσε: amnesty.gr/news/events/22734/mia-apo-mas-oi-gynaikoktonies-toy-2019


Για το ΔΣ του ΣΔΥΔΔΑ
     Η Πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας
       Αμάντα Ταξιάρχου                   Φωτεινή Ροζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου