ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ "ΛΑΘΟΣ" ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΔΥΔΔΑ): ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ (ΞΑΝΑ).
Του Γιάννη Τσιμπουκίδη (*)
Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΟΔΥΕ και στο blog του ΣΔΥΔΔΑ, ΥΠΟΜΝΗΜΑ (αρ.πρωτ. 13/18.11.2019) του δεύτερου προς το πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, σχετικά με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων τμημάτων των Γραμματειών του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Αναφορικά με το σημείο του υπομνήματος: "Σήμερα, στις 1.024 οργανικές θέσεις στα Διοικ. Δικαστήρια, υπηρετούν μόλις 56 απόφοιτοι Νομικής Σχολής, καθώς δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει ειδικά προσόντα και τίτλους σπουδών για συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες, (βλ. «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Μια Έρευνα», Dianeosis). Όμως, όπως είδαμε στην «International Union of Judicial Officers/Union Internationale des Huissiers de Justice (www.uihj.com) -της οποίας παρεμπιπτόντως η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) δεν αποτελεί μέλος-
[3] το πρώτο και απαραίτητο τυπικό προσόν για πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων είναι “Four (4) years of law studies or equivalent (Master 1 or equivalent)” στη Γαλλία, Φινλανδία, Γεωργία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία και “Five (5) years of law studies or equivalent (Master 2 or equivalent)” στην Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία.", παρατηρητέα τα εξής:
Οι υπογράφουσες το υπόμνημα, αναφέρονται στην IUJO - UIHJ, της οποίας η ΟΔΥΕ "παρεμπιπτόντως δεν αποτελεί μέλος".
Κατά πρώτον, η IUJO - UIHJ στην οποία παραπέμπουν οι ως άνω δύο (2) υπογράφουσες, είναι η Διεθνής Ενωση των Δικαστικών Επιμελητών, μία Ένωση με τεράστια προσφορά στον χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία όμως δεν έχει σχέση με Δικαστικούς Υπαλλήλους, αφού αφορά Δικαστικούς Επιμελητές και όχι Δικαστικούς Υπαλλήλους.
Ως εκ τούτου δεν μπορεί η ΟΔΥΕ να είναι μέλος της IUJO - UIHJ.
Κατά δεύτερον, η διεθνής εκπροσώπηση της ΟΔΥΕ είναι μια κρίσιμη παράμετρος στη δράση της και γι αυτό - επιτέλους - θα πρέπει να αρχίσει να δρα και προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον διεθνή χώρο, ήδη από το 1967 έχει ιδρυθεί και αναπτύσσει εξαιρετική δραστηριότητα, η EUROPAISCHE UNION DER RECHTSPFLEGER - E.U.R. (ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - EEΔΥ)
Η ΕΕΔΥ (Ε.U.R.) συνενώνει στους κόλπους της 18 ομοσπονδίες από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει εκλεγμένα όργανα και έχει υιοθετήσει δύο πολύ σημαντικά κείμενα: Την Πράσινη Βίβλο αρχικά και από το 2016 τη Λευκή Βίβλο, όπου λεπτομερώς τεκμηριώνονται τα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις, τα δικαιώματα αλλά και η ιδιαίτερη συμβολή του δικαστικού υπαλλήλου στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, όχι μόνο στα εθνικά πλαίσια, αλλά και στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Πολλά από τα συμπεράσματα που περιέχονται στα κείμενα της ΕΕΔΥ (Ε.U.R.) μπορεί να αποτελέσουν οδηγό δράσης (προσαρμοσμένα βέβαια στις ελληνικές συνθήκες) του ΣΔΥΔΔΑ αλλά και της ΟΔΥΕ.
Παραπέμπω στα:
1. http://odye.gr/members/15102018k3.htm
2. http://odye.gr/24102018a.htm
3. http://odye.gr/24102018b.htm
4. http://odye.gr/24102018c.htm
5. http://odye.gr/pdf/Lettre.pdf
6. http://odye.gr/29102018a.htm
7. http://odye.gr/29102018b.htm
8. www.rechtspfleger.org
Επαναφέροντας δια του παρόντος το θέμα της διεθνούς εκπροσώπησης και δράσης της ΟΔΥΕ, θα ήθελα να προτείνω και το εξής: Tην 25/10/2018 έλαβε χώρα μια πολύ σημαντική κινητοποίηση της ΟΔΥΕ, με κήρυξη 24ωρης απεργίας. Εκείνη η κινητοποίηση ήταν ιστορική όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, είχαμε πανελλαδική κλαδική κινητοποίηση κάτι έτσι κι αλλιώς σημαντικό. Αλλά και γιατί ήταν η πρώτη κινητοποίηση στην ιστορία της ΟΔΥΕ, που είχε διεθνή στήριξη σε ανώτατο επίπεδο: Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥ (ΕUR) VIVIEN WHYTE απηύθυνε ένα θερμότατο μήνυμα συμπαράστασης εκείνης την απεργίας.
Την 25/10/2018 ζήσαμε ιστορικές στιγμές ως κίνημα δικαστικών υπαλλήλων.
Η 25η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Ευρωπαική Ημέρα Δικαιοσύνης. Η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιοσύνης ως ετήσιου εορτασμού, στοχεύει στο να φέρει τη δικαιοσύνη πλησιέστερα στους πολίτες, να τους πληροφορήσει για τα δικαιώματα τους και να προάγει τη δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της δικαιοσύνης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνονται εκδηλώσεις προς τιμή αυτής της ημέρας.
Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνω στο επόμενο καταστατικό συνέδριο της ΟΔΥΕ, όποτε κι αν αυτό λάβει χώρα (το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο θα λάβει χώρα σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα), να γίνει προσθήκη στο άρθρο 36 του καταστατικού της ΟΔΥΕ (Γιορτές και Εκδηλώσεις) και να καθιερωθεί η 25η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ως ημέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιοσύνης.
Με τέτοιου είδους πρακτικές μπορούμε να προάγουμε τη δράση της ΟΔΥΕ διεθνώς, να συνδέσουμε με ευρύτερες διεθνείς διαστάσεις την πάλη μας ως Έλληνες εργαζόμενοι και να υλοποιήσουμε το σύνθημα: "ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΘΝΙΚΑ - ΔΡΩ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ".
(*) Ο Γιάννης Τσιμπουκίδης, είναι δόκιμος δικαστικός υπάλληλος, υπηρετών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στον κλάδο ΠΕ Γραμματέων, επίτιμος δικηγόρος ΔΣΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου